Kunstkick 2018

11 april 2018 mocht ik deelnemen aan het té gekke project; Kunstkick!

Kunstkick is een cultuurproject waarbij jongeren in hun eigen leefomgeving kennis maken met eigentijdse vormen van kunst en cultuur. Dit project is een initiatief van Cultuurkoepel vechtdal, een organisatie in de gemeente Hardenberg. Het project is ontstaan vanuit de visie dat het belangrijk is dat de jeugd (12-18 jaar) in aanraking blijft komen met kunst en cultuur.

Afgelopen jaar had ik een berichtje in mijn inbox van Conny Aalbers (consulent jongeren bij Cultuurkoepel Vechtdal) met de vraag of ik geïnteresseerd was in het Kunstkick project en of ik een voorstel kon doen. Het was de bedoeling dat ik een workshop zou verzorgen op het gebied van beeldende kunst en die zou aansluiten bij de doelgroep (tweede-of derdejaars leerlingen van het lokale voortgezet onderwijs).  Super leuk natuurlijk! Vol enthousiasme ging ik aan de slag en het werd al snel duidelijk dat het een workshop op het gebied van fotografie zou worden. In overleg met Conny hebben we de workshop ‘fotografische illusie’ genoemd.

De meeste jongeren maken de hele dag door foto’s met hun smartphone. Maar denken ze ook na bij het maken van een foto? Weten ze waar ze op moeten letten als ze een goede foto willen maken? Zijn ze origineel in hun fotografie en kennen ze de vele creatieve mogelijkheden? Ik denk dat ik de jongeren wel wat ‘skills’ kan leren die ze met hun eigen smartphone kunnen uitvoeren.

Ik begon de ochtend met een enthousiaste groep jongeren van het Vechtdal College in Hardenberg. Na een korte presentatie waarin ik onder andere de begrippen vogelperspectief, kikkerperspectief en optische illusie heb toegelicht was het tijd om aan de slag te gaan! In groepjes van 3/4 personen gingen de leerlingen op pad om te fotograferen. Omdat deze workshop meer gericht was op creativiteit en het gebruik van verschillende perspectieven was het niet nodig om met spiegelreflexcamera’s te werken, de leerlingen mochten hun eigen smartphone gebruiken en de foto’s vervolgens naar mij sturen. Om te voorkomen dat de theorie zou wegzakken kregen de leerlingen een werkboekje mee, daar konden ze alle informatie in terug vinden. De uitdaging was om foto’s te maken vanuit de verschillende perspectieven en uiteindelijk een foto met een optische illusie. Aan het einde van de workshop hebben we alle foto’s op een groot scherm bekeken en elkaar feedback gegeven.

De leerlingen waren duidelijk onder de indruk van elkaars foto’s en creativiteit, maar vonden het ook spannend om zichzelf terug te zien. Ik vond het leuk om te ervaren dat een leerling met een paar handvatten al op een hele andere manier kan fotograferen dan hij/zij gewend is. Hopelijk nemen ze de ‘skills’ mee en maken ze deze zomer de meest creatieve vakantiefoto’s.

Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan de onderstaande foto’s.

Reactie plaatsen

Vormgeving

  • Informatieflyer Dion EmplooJ
  • Trouwkaart Frank & Ruth
  • Flyer Tekenthuis & Tekenspoor
  • Geboortekaartje Finn
  • Detail trouwkaart Harm-Jan & Jenieke
  • Geboortekaartje Fem

Contact

© Meekvormgeving. Alle rechten voorbehouden.
Design & Realisatie: BTP Designs